Ingmar Bergman – filmregissören som satte Sverige på den internationella filmkartan

Ingmar Bergman (1918-2007) är en av Sveriges mest framstående filmregissörer genom tiderna. Hans filmer, som ofta skildrar existentiella och psykologiska frågor, har rönt stora framgångar både i Sverige och internationellt. Bergman föddes och växte upp på Gotland, men flyttade senare till Stockholm där han utbildade sig till regissör vid Dramatiska Institutet. Efter några år som teaterregissör, började Bergman regissera filmer under 1940-talet.

En av Bergmans mest kända filmer är Det sjunde inseglet från 1957, som handlar om en riddare som utmanar Döden till ett schackparti under pestens tid. Filmen har blivit en klassiker och har rönt stor uppskattning för sin symboliska och poetiska berättelse.

Bergman har under sin karriär också regisserat många andra kända filmer som Tystnaden (1963), Persona (1966) och Fanny och Alexander (1982). För Fanny och Alexander tilldelades han flera internationella utmärkelser, däribland fyra Oscars.

Bergman var också verksam som teaterregissör och ledde bland annat Dramaten i Stockholm under en period. Han avled 2007 vid 89 års ålder, men hans filmer lever vidare och fortsätter att inspirera och fascinera nya generationer av filmentusiaster.