Sambandslexikon

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren föddes i Vimmerby den 14 november 1907 och växte upp på en gård i närheten av staden. Hon visade tidigt ett stort intresse för litteratur och läste mycket, både svenska och utländska klassiker. Efter att ha jobbat som sekreterare på en tidning flyttade hon 1929 till Stockholm där hon fick jobb som sekreterare på Rabén & Sjögren förlag. Där träffade hon sin blivande make Sture Lindgren och fick även jobbet som redaktör för förlagets barnboksserie.

1945 debuterade Astrid Lindgren som författare med boken ”Pippi Långstrump”. Boken blev genast en succé och har sedan dess översatts till över 70 språk och sålt i miljontals exemplar världen över. Pippi Långstrump blev snabbt en ikonisk karaktär med sitt röda hår, sin styrka och sin frihetslängtan. Boken följdes av flera andra populära böcker, som ”Emil i Lönneberga”, ”Karlsson på taket” och ”Bröderna Lejonhjärta”.

Astrid Lindgrens böcker är älskade av både barn och vuxna över hela världen. Hennes berättelser är ofta fyllda med humor, fantasi och äventyr, men också med allvar och djupa känslor. Hon tog upp många viktiga samhällsfrågor i sina böcker, som diskriminering, våld och krig. Genom sina berättelser ville hon visa på det goda i människan och inspirera till mod, medkänsla och rättvisa.

Astrid Lindgren har mottagit många priser och utmärkelser för sitt författarskap, både i Sverige och internationellt. Hon har även varit en viktig förespråkare för barns rättigheter och kämpat för att förbättra deras villkor.

Astrid Lindgren avled den 28 januari 2002, men hennes arv lever vidare genom hennes böcker och karaktärer som fortsätter att inspirera och glädja generationer av läsare över hela världen.

Drivs med WordPress