Albert Bonnier

Alla som besitter något som helst intresse för litteratur känner igen namnet Bonnier. Albert Bonniers förlag grundades redan 1837 och är i dag ett av de ledande förlagen i Sverige. Varje år skickar en mängd författare in sina bokmanus till Albert Bonniers förlag med förhoppningen att bli publicerade.

Ibland blir drömmarna verklighet, men tyvärr måste förlaget lämna avslag till majoriteten av alla texter som de får in. Genom tiderna har Bonniers förlag utmärkt sig som oerhört skickliga på att utmönstra dåliga manus och publicera just de bokmanus som senare kommit att bli storsäljare. Bonnier har alltid kunnat skilja mellan bra och dålig text. Förlagets grundare, Albert Bonnier, var sannerligen en mycket begåvad man som lyckades bygga upp det mäktigaste förlaget i Sverige. Därför ska vi i den här artikeln ta en lite närmare titt på vem Albert Bonnier var, samt hans livsverk: Albert Bonniers förlag.

Vem var Albert Bonnier?

Albert Bonnier föddes hösten 1820 i Köpenhamn. Där var hans far, Gerhard Bonnier, aktiv inom bokbranschen och drev bland annat en mindre bokhandel och ett bibliotek. Men när faderns affärer började gå sämre, och konkurs lurade runt hörnet, valde han att skicka sin äldste son till Sverige. Sonen hette Adolf Bonnier och han kom snart att följa i faderns fotspår genom att öppna både en bokhandel och ett förlag i Stockholm. Adolf lyckades bra och behövde snart hjälp med affärerna. Då skickades även Albert Bonnier iväg från Köpenhamn och upp till den svenska huvudstaden. Albert Bonnier uppvisade direkt stor talang inom förlagsbranschen – talang som han satte i bruk när han valde att själv starta egen förlagsverksamhet 1837. Under sitt nystartade förlag Förlagsbyrån gav han bland annat ut sin egen bok Bevis att Napoleon aldrig har existerat. Grunden för ett imperium var lagd. Därifrån växte hans nätverk snabbt och han lärde tidigt känna bland annat Emilie Flygare-Carlén och Fredrika Bremer.

Han fortsatte att publicera allt mer skönlitteratur och kunde snart etablera sig på marknaden. Han knöt till sig fler kända svenska författare, till exempel Viktor Rydberg, och kunde inom kort köpa det stora Hörbergs Tryckeri för att öka produktionen av böcker på svenska – det var svenska texter som var i fokus, även om också utländska skribenter var intressante för förlaget. Satsningen på svensk skönlitteratur ledde bland annat till att Bonnier även kunde knyta August Strindberg, Gustaf Fröding och Verner von Heidenstam till förlaget. Men framgångssagan med dessa författare var inte utan skavanker. Både Strindbergs Giftas och Frödings En morgondröm åtalades, vilket orsakade att en del kritik även kom att riktas mot förlaget.

Kända böcker och författare utgivna av Bonnier

Under åren som gått sedan Albert Bonniers tid har förlaget vuxit och gett ut en rad olika kända svenska texter från många erkända författare. På denna celebra lista finner vi, utöver tidigare nämna Strindberg, Fröding och Bremer, också namn som Karin Boye, Harry Martinsson och Eyvind Johnson. Men även Pär Lagerkvist, Gunnar Ekelöf, Hjalmar Söderberg och Selma Lagerlöf har haft äran att få bokmanus godkänt av Bonnier, och därmed drömmen uppfylld att få bli författare. Albert Bonniers förlag kan därmed stoltsera med flera Nobelprisbelönade författare. Däremot gjorde man nog ett misstag när man gav avslag på det manus som Astrid Lindgren skickade till förlaget, nämligen Pippi Långstrump.

Kända böcker och författare utgivna av Bonnier
Kända böcker och författare utgivna av Bonnier

Skicka bokmanus till Albert Bonniers förlag

I dag ger Albert Bonniers förlag ut ungefär hundra böcker varje år. Men utgivningen inkluderas endast en bråkdel av alla de bokmanus som förlaget får in. När du skickar in ett bokmanus till Bonnier bör du räkna med att det dröjer cirka tre månader innan du får svar. Det är en ganska lång tid att vänta och därför är det viktigt att du gör allt för att öka chanserna att få ditt bokmanus godkänt – se bland annat till att ditt bokmanus håller högsta kvalitet genom ordentlig korrekturläsning. Skulle ditt manus ändå bli refuserat så ska du inte bli alltför ledsen. Visst, Albert Bonnier är en legend som formade hela bokbranschen, och visst vill man bli utgiven av den berömde Albert Bonniers förlag. Men skulle inte din text bli godkänt så kan det vara en bra idé att redigera texten ytterligare och sedan skicka den till några andra svenska förlag.