Astrid Lindgren

I denna bloggserie kommer jag ta en närmare titt på en rad olika svenskar som på ett eller annat sätt haft stor inverkan på det svenska folket på ett eller annat sätt, rent generellt eller inom den kategori som de varit verksamma inom. Den första i denna serie blir den populäre författarinnan Astrid Lindgren. Hon växte upp på sitt barndomshem Näs i Vimmerby, i Småland, strax efter sekelskiftet. Hon bodde här med sina föräldrar och tre syskon och dagarna här växlades mellan lek och arbete eftersom de drev ett lantbruk. Barnen arbetade sida vid sida men gårdens pigor och drängar och det var just under detta arbete, speciellt med ladugårdskarlen där hon för första gången fick höra en saga, något som sedermera väckte hennes intresse för böcker, ett intresse som varade livet ut.

Jämförs med Selma Lagerlöf

Hennes intresse för böcker låg inte enbart i att läsa dem utan även i att skriva, vilket också återspeglades under hennes skolgång där hon blev kallad för Vimmerbys egna Selma Lagerlöf, detta efter att ha fått en uppsats hon skrivit, publicerad i den lokala tidningen, Vimmerby Tidning. Under slutet av sin skolgång började hon även att arbeta som en intern på samma tidning, ett arbete som höll i två år, tills skolan var över. Astrid var nu 18 år, gravid och ensam. Hon hade ingen avsikt att leva ihop med barnets fader så istället begav hon sig upp till Stockholm där hon utbildade sig till stenograf samt maskinskriverska. Detta resulterade i ett arbete på Kungliga Automobilklubben, där hon sedan även träffade sin framtida man, Sture Lindgren.

1941 flyttade familjen som nu bestod av barnen Lasse och Karin samt Astrid och Sture, in i lägenheten på Dalagatan i Stockholm, med utsikt ut över Vasaparken. Somrarna spenderades ute i Furusund strax utanför Stockholm, en plats där Astrid stortrivdes och som sedermera gav henne inspirationen till böckerna om Saltkråkan.

Stora genombrottet kom med Pippi

1945 skulle bli ett viktigt år för Astrid Lindgren, detta var året då den första upplagan av Pippi Långstrump släpptes av förlaget Rabén & Sjögren och blev genast en stor hit både bland gamla som unga, världen över. Detta var samtidigt som hon arbetade på Kungliga Automobilklubben. Det skulle dröja ett par år innan hon fick anställning som barnboksredaktör på samma förlag som publicerade hennes första bok om Pippi. I sin roll som barnboksredaktör ansvarade Astrid för förlagets utgivning av barnböcker, något som hon ägnade eftermiddagarna åt, efter att ha spenderat förmiddagen skrivandes på sina egna böcker. Eftermiddagarna bestod av att träffa författare och illustratörer, läste och redigerade manus samt beslöt om inkomna manus var bra nog att gå vidare till publicering. 50- och 60-talet var två årtionden som var väldigt intensiva för Astrid, som under hela denna period ägnade förmiddagarna till att skriva egna böcker och eftermiddagarna att sköta redaktörsjobbet.  Då hennes böcker blivit så populära var också efterförfrågan om nya böcker stor, något som Astrid också kände av men detta hindrade inte Astrid, som förblev kvar på förlaget ända fram till dagen hon gick i pension, 1970.

Stora genombrottet kom med Pippi