Birger jarl och hans söner

Birger jarl är ett namn som förmodligen klingar bekant hos de allra flesta svenskar. Han brukar som hastigast diskuteras i grundskolan och hans namn dyker ofta upp i förbifarten vid andra samtalsämnen, såsom Stockholm. Birger jarl och hans söner är intressanta därför att de levde för så länge sedan, men också för att deras liv var så spännande och finns omnämnda och återberättade i Erikskrönikan. Men vem var egentligen Birger jarl? Och varför var han viktig för svensk historia? Det ska vi ta reda på i den här artikeln.

Mer om Birger jarl

Många kanske tänker att Birger jarl faktiskt hette just Birger jarl, men så är inte fallet. Han hette istället Birger Magnusson och var son till modern Ingrid Ylva och fadern Magnus Minnesköld. Jarl är det hedervärda ämbete han blev tilldelad av kung Erik Eriksson. Att vara jarl innebar oftast att man tjänade som kungens högra hand, regerade över ett större område i kungens namn eller regerade som förmyndare åt en kung som ännu inte blivit tillräckligt gammal för att själv sitta på tronen. Birger gift med kungens syster, och när kungens sedan dog blev deras son Valdemar Birgersson tronarvinge. Då agerade Birger jarl även förmyndare åt honom tills han kröntes till kung vid elva års ålder. Men även efter kröningen förblev Birger jarl den egentliga regenten.

Birger jarl föddes runt 1210, alltså för ganska länge sedan! Men vi vet faktiskt inte säkert när han föddes. Det enda vi vet är att fadern Magnus antagligen dog 1210 och att Birger därför inte kan ha kommit till världen senare än 1211. Eftersom det är så pass länge sedan har vi heller inget fastslaget datum för hans vigsel med Ingeborg, kungens syster, men man gissar att bröllopet hölls någon gång mellan 1235 och 1241. Tillsammans med Ingeborg fick han, förutom Valdemar, även ytterligare ett gäng barn, bland annat Erik Birgersson och Magnus Ladulås. Konflikten mellan dessa bröder skulle komma att bli en viktig del av svensk historia, och dessutom en spännande berättelse. Som jarl hann Birger med mycket. Han krossade bland annat ett uppror lett av Knut Magnusson och Filip Knutsson, han ledde korståg djupt inne i Finland, där han även lät resa Tavastehus slott. Därtill ska han enligt Erikskrönikan ha låtit grunda Sveriges nuvarande huvudstad Stockholm. Förutom Erikskrönikan finns Birger jarl även omnämnd i en av de skrifter som den isländska skalden Sturla Thordarson, brorson till den mer berömde Snorre Sturlasson, lämnade efter sig.

Efter Birger jarls död

Efter fadern Birger jarls död fortsatte Valdemar att regera ett tag, men efter en resa till Rom hamnade han i bråk med brodern Erik Birgersson. Erik allierade sig med Johan Filipsson men båda två blev snabbt fångade och kastade i fängelse av Valdemars soldater. Säkerheten verkar dock inte ha varit utan brister, för Erik lyckades fly. Nu sökte han även hjälp av Magnus Ladulås. De startade ett uppror mot Valdemar och fick bistånd av Erik Klipping, kungen av Danmark, som sände soldater att strida för dem. Tillsamman lyckades de båda bröderna störta Valdemar från tronen. Valdemar flydde då västerut för att införskaffa nya soldater och omgruppera sig, men när han kom tillbaka till Sverige för att försöka återerövra kronan blev han besegrad och gripen. Trots att Valdemar var slagen fick han behålla livet. Dessutom fick han regera över Götaland som hertig, så länge han lovade att acceptera Magnus Ladulås som kung. Man misstänkte dock att Valdemar var delaktig i Folkungaupproret och därför blev han av med sin nya titel och fick flytta till Danmark. När han vid ett senare tillfälle försökte komma tillbaka till Sverige blev han återigen arresterad och fängslad. Den här gången satt han i fängelse till sin död.

Rom
Rom