Carl Jonas Love Almqvist

Carl Jonas Love Almqvist var en kontroversiell personlighet som hamnade i många dispyter. Han var (och är) älskad för sin enastående litterära förmåga, men samtidigt också kritiserad, dels för sitt handlande utanför den skönlitterära världen, dels för sin skarpa och frispråkiga penna som stred mot tidens anda. Carl Johan Love Almqvist skrev böcker och dikter som blev både kritikerrosade och kritiserade. Vid sidan av författarkarriären var han dessutom präst, lärare, journalist och tonsättare. Han var en sällsamt talangfull mångsysslare med många tankar och idéer, vilka han inte gillade att hålla för sig själv. Hans mest kände verk Det går an räknas av många till en svensk kanon och hyllas som en av de främsta skönlitterära skapelserna i svensk historia. Men vem var egentligen Carl Jonas Love Almqvist, och hur kom det sig att valde att fly Sverige och flytta till USA? Det ska vi ta reda på i den här artikeln.

Vem var Carl Jonas Love Almqvist?

År 1791 vigdes paret Birgitta Lovisa Gjörwell och Carl Gustaf Almqvist. Två år senare, den 28 november 1793, föddes deras son Carl Jonas Love Almqvist – universalgeni, lärare, rektor och präst, men också skribent, korrekturläsare och författare. Sitt stora intresse för skönlitteratur utvecklade Almqvist redan som barn, och han satt ofta försjunken djupt inne i en bok, långt borta i en annan värld. Böcker var ett viktigt inslag i den unge Almqvists liv och bidrog med all sannolikhet till hans framtida framgångar som författare. Tack vare läsandet lyckades han även väl med sina studier och han fick en bra utbildning vid Uppsala universitet.

Efter livet som student provade han under en kort tid på ett liv i samklang med naturen. Carl Jonas Love Almqvist var inspirerad av filosofen Rousseaus texter och sökte följa hans ideal: att komma nära naturen och försörja sig med händerna genom lantbruksarbete. Han gifte sig även med Anna Maria Andersdotter och tillsammans fick de två barn. Men Almqvist var inte skapad vare sig för förfamiljeliv eller kroppsarbete, och kunde inte dra in tillräckligt med pengar för att försörja familjen på lantbruket. Därför valde Almqvist att flytta till Stockholm och söka andra tjänster. Eftersom han ville arbeta med språk och texter, men ännu inte var författare själv, valde han arbete som renskrivare, redigerare och korrekturläsare av svenska texter. Senare arbetade han också som lärare, vice rektor och rektor på Karlberg samt Nya elementarskolan.

Landsflykt

År 1851 valde Carl Jonas Love Almqvist att lämna Sverige och flytta till USA. Han hade fått nog av långdragna bataljer med kritiker och meningsmotståndare. Samtidigt var fattigdom ett allvarligt problem. Samma år riktades även grava anklagelser mot författaren. Det var Johan Jacob von Scheven som anklagade Almqvist för en rad juridiska övertramp. Bland annat skulle Almqvist ha förstört skuldsedlar av ett värde på 18 000 svenska kronor. Därtill hävdade Scheven att Almqvist flera gånger försökt förgifta honom för att dölja ovan nämnda brott. Trots avsaknad av bevis dömdes Almqvist som skyldig i sin frånvaro. Därför återvände Almqvist, en av de största svenska författarna någonsin, aldrig till Sverige, utan avled 1866 i tyska Bremen. Före sin död hann han dock med att gifta om sig, utan att först ha skilt sig från sin fru i Sverige – en handling som eldade på kritikernas raseri.

Carl Jonas Love Almqvists verk

Under sitt liv (trots alla hans andra arbeten) hann Carl Jonas Love Almqvist med att skriva en mängd olika texter i olika genrer. Almqvist skrev flera skönlitterära böcker, bland annat Smaragdbruden, Herrarne på Ekolsund samt Syster och bror. Men hans mest kända bok är utan tvekan klassikern Det går an. I den här berättelsen träffas Albert och Sara Videbeck ombord på ångbåten Yngve Frey. Vi får följa deras resa tillsammans, som slutar i ett för den tiden mycket speciellt förhållande. De blir nämligen ett kärlekspar, men väljer att varken gifta sig eller bo tillsammans. Ett sådant förhållande ansågs förkastligt på 1800-talet men Carl Jonas Love Almqvist ordinerade att ”det går an”. Romanen blev såklart måltavla för högljudd kritik, men lyckades skapa en viktig debatt som drev samhällsutvecklingen framåt. För detta går Det går an till historien som en av de modigaste och viktigaste texterna i svensk historia.

Carl Jonas Love Almqvists verk
Carl Jonas Love Almqvists verk