Göteborg

Hjalmar Branting har givit sitt namn åt flera olika geografiska platser, gator och torg, bland annat Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg, så nog har de allra flesta ändå någon gång hört hans namn. För den äldre generationen utgjorde han antagligen även en del av den samhällsvetenskapliga undervisningen i skolan, men för den yngre generationen i dag är han lite mer av en doldis. Även om många har hört hans namn i flera sammanhang så gissar jag att det är många som inte riktigt vet vem han var eller vad han gjorde. Faktum är att Hjalmar Branting är en av de allra viktigaste politiskt personligheterna i svensk historia, och för att förstå dagens politik från grunden behöver man också veta vilket bidrag Branting lämnade åt efterträdande politiker. I den här artikeln kommer jag av denna anledning att diskutera Hjalmar Branting och hans insatser på den politiska arenan.

Hjalmar Branting växer upp

Med tanke på Hjalmar Brantings status i Göteborg kunde man kanske tro att han hade sina rötter i västkustens huvudstad, men hans popularitet där beror snarare på hans politiska tillhörighet. För Hjalmar Branting var socialdemokrat (vilket vi återkommer till senare) och det socialdemokratiska partiet har alltid varit högt aktat i Göteborg. Men faktum är att Branting föddes i Stockholm vintern 1860. Hans föräldrar var Emma af Georgii och Gabriel Branting och tillsammans bodde de i harmoni i Brantingska huset. Ett avbrott i tryggheten och lugnet kom dock 1869 då föräldrarna skildes – de gifta sig dock igen fyra år senare och allt var frid och fröjd i borgerlig glamour. I grundskolan gick han i samma klass som Gustaf V, senare kung. Sedan studerade han vidare vid Uppsala universitet.

Stockholm
Stockholm

Men något hände. Den adliga pojken som tidigare var klasskamrat med kungen började läsa skönlitteratur och böcker om marxism – och snart utropade han sig som omvänd. Hjalmar Branting hade blivit socialdemokrat och inledde en enormt framgångsrik politisk karriär. Men vägen till framgång var inte helt rak och enkel att navigera. Efter att hans föräldrar gått bort ärvde Branting en diger summa pengar. Men denna rikedom som kunde använts för att trygga Hjalmars framtid, spenderades snabbt upp på festande. Istället fick Branting brottas med ekonomiska besvär. Som om inte det vore nog så blev han dömd till böter och fängelseför diverse andra mindre förseelser. Men, hur som helt lyckades han bli populär hos folket och det är ju vad som räknas för den politiskt aktive.

Hjalmar Branting blir statsminister

1896 kom Hjalmar Branting in i riksdagen. Här arbetade han bland annat vid konstitutionsutskottet. Han arbetade även tillsammans med ledningen i LO för att avvärja de hungerkravaller som utbrutit efter februarirevolutionen 1917. 1917 var även ett viktigt år för det demokratiska Sverige. Tidigare hade kungen haft inflytande över valresultatet och kunde bestämma regering oavsett hur röstningen gått. Kungen kunde alltså se till att en högerregering alltid hade makten. Men 1917 ändrades detta och efter valet samma år kunde socialdemokraterna ta makten tillsammans med liberaler. Hjalmar Branting valdes då till finansminister. Det skulle dröja ytterligare tre år innan Hjalmar Branting blev statsminister (mot sin vilja) för första gången, men sedan satt han på posten under flera perioder: först 1920 och sedan perioden 1921 till 1923 – under denna period blir han även belönad med Nobels fredspris för sitt internationella engagemang. Sedan satt han ytterligare en period mellan 1924 och 1925. Hjalmar Branting var den första socialdemokratiska statsministern och ledde landet genom en svår parlamentarisk tid då demokratin utvecklades till vad den är i dag!