Ingemar Stenmark

Ingemar Stenmark är en 64 årig man ifrån Sverige, han föddes 18 mars 1956 i södra Lappland. Ingemar är känd för sin karriär som alpin skidåkare och har genom åren lyckats vinna två OS-guld, fem VM-guld samt 86 världscupssegrar. Idag är Ingemar pensionerad men var mest aktiv i sin skidkarriär mellan 1973–1989. Han tilldelades också Svenska Dagbladets guldmedalj två gånger, ena gången var år 1975 och andra gången var 1978. Ingemar har också enligt en SIFO – undersökning blivit utvald till ”århundradets främsta svenska idrottsman” av svenska folket år 1999. Och inte nog med det utsågs han även till Sveriges näst bästa idrottsman genom tiderna av svenska idrottsakademin.

Ingemars bakgrund

Redan som liten började Ingemar sin skidkarriär och som åttaåring tävlade han i utförsåkning. Det gav resultat, för år 1965 vann han Kalle Anka-trofén och sedan Kalle Anka Cup år 1970 och 1972. Vinsterna resulterade i att han uppmärksammades av Herman Nogler som var en alpinsk skidåkare från Italien och även tränare för det svenska alpina landslaget. Herman blev sedan Ingemars tränare. Inte långt efter Herman uppmärksammat Ingemar vann Ingemar sin första världscuppoäng. Ingemar och hans föräldrar, Gunborg och Erik, flyttade från Joesjö till Tärnaby när Ingemar var i femårsåldern. Där började han sin skidkarriär med hans nya granne Stig, som blev hans skidåkarkompis. De båda anslöt sig till skidklubben ”Tärna IK Fjällvinden”.

Alpin karriären tog fart

Alpin karriären tog fart

Våren 1974 gjorde Ingemar sitt första genombrott i den alpina skidkarriären och i december samma år vann han sin första världscupsseger i Italien. Han har också försökt testa störtlopp men han insåg att denna gren inte passade honom och fortsatte inte med det. Däremot vann han en pallplats i en kombinationstävling där störtlopp ingick som en gren år 1981. Med hans 86 världscupssegrar är Ingemar den enda alpin skidåkaren att ha vunnit så många cuper. Men säsongen 1978 och 1979 var verkligen Ingemars ljuspunkt då han vann hela 13 tävlingar. Vidare i karriären plockade han hem både OS-guld och VM-guld. OS-tävlingen i Innsbruck som var år 1976 tog han en bronsmedalj i storslalom men år 1978 och år 1982 tog han VM-guld i både storslalom och slalom. Och när han sedan lyckats med att ta guld i VM, var det bara guldet i OS kvar, vilket han lyckades vinna år 1980 i Lake Placid.

Ansågs för proffsig för att delta

Ingemar hade skrivit på en så kallad B-licens, detta för att han ville kunna tävla i den amerikanska slalomcupen. Så när Ingemar skulle tävla i Sarajevo år 1984 blev han alltså nekad att tävla med anledningen att han var ett proffs. Det var nämligen förbjudet att tävla i OS om man ansågs vara ett proffs. Den regeln upphävdes dock år 1988 och Ingemar kunde då tävla igen, men utan att vinna någon medalj denna gång. Detta blev hans tredje och sista tävling i OS. Ingemar började närma sig slutet av sin skidkarriär men i VM år 1989 tävlade han i sitt sista stora mästerskap och landade på en sjätte plats. Hans avslut på karriären var när han tog sin sista världscupsseger i Aspen år 1989.