Ingmar Bergman

I den här artikeln ska vi fördjupa oss i den mytiske Ingmar Bergman. Ingmar Bergman är märkligt nog inte sådär superkänd i Sverige som man kan tro när man läser mer om honom. Han lyckades istället hålla sig undan den värsta mediala uppmärksamheten och fokusera på sin passion, nämligen att skapa film och teater. De flesta, även hos den yngre generationen, har säkert hört hans namn och känner igen det så. Men det är desto färre svenskar i dag som faktiskt vet något om vem Ingmar Bergman var och vilka verk han har varit med och skapat. Ingmar Bergmans begränsade kändisskap är kanske extra märkvärdigt med tanke på hur extremt stor han är internationellt. Han räknas faktiskt som en av de mest framstående svenskarna i historien på den internationella arenan – och inom filmbranschen anses han allmänt vara en av de största regissörerna någonsin. Därför ska vi prata lite mer om Ingmar Bergman här!

Ingmar Bergman som ung

Ingmar Bergman var son till Erik Bergman och Karin Bergman och föddes i Uppsala mitt i sommaren, den 30 juli 1918. Ingmar hade även två syskon: en storebror, Dag, och en lillasyster, Margareta. Erik Bergman arbetade som präst och därför växte Ingmar upp en mycket religiös miljö, vilket såklart har påverkat och varit en viktig del av hans filmskapande.

Bergman började studier på Stockholms högskola år 1937 och där växte ett starkt intresse för film och teater fram. Samma år började han arbeta vid Mäster Olofsgården, där han fick möjlighet att utveckla sina färdigheter inom teater. Bara tre år senare fick han även hoppa in på Operan som regiassistent. Därefter fortsatte han md att starta och driva projekten medborgarteatern och sagoteatern i Medborgarhuset. Under tiden kom även genombrottet i filmbranschen, då Ingmar Bergman 1940 fick arbeta på Svensk Filmindustri under författaren Stina Bergman. Arbetet där resulterade fyra år senare i Ingmar Bergmans debutfilm Hets.

Ingmar Bergman – teater och film

Ingmar Bergman är främst känd för sina många filmer, men även inom teaterns värld gjorde har stort avtryck. Han regisserade bland annat Caligula av Albert Camus, Faust av Goethe och Sagan av Hjalmar Bergman. Men även flera av August Strindbergs verk, bland annat Spöksonaten. Men han skrev även flera egna pjäser. Till denna samling hör till exempel Sista skriket, Kaspers död och Dagen slutar tidigt.

Men det är såklart filmerna som står i centrum när Ingmar Bergmans osannolika framgångssaga ska sammanfattas. Efter debuten med Hets producerade Bergman en uppsjö av hyllade och kritikerrosade filmer. Listan över mästerverk som slagit sin in på IMDB-toppen är lång, men ett litet urval inkluderar bland annat Gycklarnas afton, Det sjunde inseglet, Smultronstället, Persona, Höstsonaten samt Fanny och Alexander. En imponerande samling filmkonst.

Ingmar Bergman – en prisad filmkonstnär

För att få ett hum om Ingmar Bergmanns internationella storhet kan det vara en bra idé att granska hans enorma samling priser och utmärkelser. Han har vunnit en Oscar-statyett i kategorin Bästa utländska film hela tre gånger – det gäller då filmerna Jungfrukällan, Såsom i en spegel samt Fanny och Alexander. Dessutom vann Viskningar och rop samma pris i kategorin Bästa foto. Därtill har fyra filmer till nominerats till det prestigefyllda priset. Ingmar Bergman har även delat på Erasmuspriset tillsammans med Charlie Chaplin 1965, samt vunnit Goethepriset 1976, Svenska Akademiens stora pris och Golden Laurel Trophy. Ingen dålig samling att ställa i Trofé-skåpet!

Ingmar Bergman – en prisad filmkonstnär
Ingmar Bergman – en prisad filmkonstnär