IKEA

Det finns nog inte många svenskar som inte vet vem Ingvar Feodor Kamprad är, grundaren av ett av Sveriges största företag, IKEA. Dom flesta svenskarna har vid ett eller annat tillfälle besökt något av de 20 varuhus som idag finns utsprida över landet, med det senaste varuhuset som invigdes i Umeå den 26 februari i år.

Ingvar Kamprad föddes den 30 mars, 1926 på en liten farm kallad Elmtaryd, i närheten av den lilla byn Agunnaryd beläget i Småland. Detta var en tuff och svår tid med utspridd fattigdom och alla var här tvungna att arbeta hårt för att bidra till sin egen överlevnad, värderingar som idag också återspelas i IKEA´s värderingar. Kamprad började bidra till hemmet redan vid sex års ålder genom att sälja tändstickor som senare övergick till att sälja fisk, pennor och under juletid, juldekorationer. Vid 17 års ålder belönades Ingvar av sin far med en mindre summa pengar, som en gest för hans framgångar i skolan. Med detta kapital startade Kamprad företaget IKEA, vars namn är en förkortning av hans egna namn och vart han kom ifrån (Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd)

 

Blott två år efter att han startat IKEA, började Kamprad, med hjälp av mjölkbilar, leverera sina varor till kunder. Det rörde sig om möbler som producerats av lokala snickare. Under 1955 började dock tillverkarna av dessa möbler att bojkotta IKEA och protestera över Kamprads låga prissättning, vilket resulterade i att han nu tvingades börja designa och tillverka allt själv. Han var också skaparen av en enkel, men revolutionerande koncept, den platta förpackningen, att tillverka produkter som kunde själv monterade ihop men där den levererades i platta förpackningar som var väldigt enkla att transportera. Förutom detta var det också viktigt för honom att allt detta skulle finnas tillgängligt till ett billigt pris, så att alla kunde ta del av hans produkter, från vanliga ”Svensson” till överklassen.

Företaget växte

Hans koncept mottogs med öppna armar i Sverige och blev snabbt väldigt populärt, så pass populärt att Kamprad expanderade sin verksamhet utanför Sverige, först till Norge och Danmark, därefter Tyskland som sedan blev en språngbräda för övriga Europa. Efter framgångarna i Europa expanderade Kamprad till resten av världen, där han under 1999 bland annat öppnade ett varuhus i Shanghai, där han under premiärdagen såg hela 80 000 besökare komma till varuhuset. Idag har verksamheten över 320 varuhus fördelat över 43 länder runt om i världen. Och allt detta blev möjligt på grund av hans fars bidrag när Kamprad var 17. Ingvar har inte lånat en enda krona till verksamheten och inte heller öppnat företaget för investerare. Det är än idag i 100% privat ägo.

Hans enorma framgångar med IKEA har gjort Kamprad till en av de mest förmögna personerna i världen, baserat på att han har 100% ägande i företaget, något som dock familjen förnekar då ägandet överfördes till en stiftelse och ett holding företag, som en del i ett komplicerat skattearbete. Under 2015 listades Kamprad på en åttondeplats i Bloomberg Billionare Index, vilket innebar att han var den åttonde rikaste människan på jorden med en uppskattad förmögenhet på $43,2 miljarder vilket omräknat i svenska kronor innebär 393 miljarder kronor!

 

Företaget växte