Detta blir den andra delen om en av Sveriges framgångsrikaste affärsmän, grundaren av IKEA, självaste Ingvar Kamprad. I första delen skrev jag lite om hans barndom tillsammans med hur han grundade IKEA och hur företaget än idag, är helt och hållet i privat ägo, vilket gör honom till en av världens rikaste personer. Hans enorma framgångar med IKEA har gjort Kamprad till en av de mest förmögna personerna i världen, baserat på att han har 100% ägande i företaget. Detta har gett honom en förmögenhet som är uppskattad till 393 miljarder kronor, taget från 2015 års mätningar.

Visste ni?

Billy bookshelf index

Företagets bästsäljare genom tiderna är den välkända bokhyllan Billy, något som också resulterat I att mediaföretaget Bloomberg skapade ett så kallat IKEA Billy bookshelf index, som påvisar olika länders priser på just denna bokhylla, omvandlat till amerikanska dollar, så att man klart och tydligt kan se hur priset skiljer sig.

Enligt 2010 års index så var bokhyllan billigast i Frankrike där den såldes för $38,53 och dyrast i Israel där samma bokhylla kostade $85,77 alltså mer än det dubbla jämfört med Frankrike. Snittpriset för bokyllan, världen över, låg på $55,54.

IKEA namn

De flesta av de namn som IKEA döper sina möbler till förvirrar säkert många utomlands, då de inte har en aning om vad namnen betyder eller står för, bortsett från våra grannländer vill säga. Namnen är dock baserade på ett enastående system. Sängarna har namn från platser i Norge, sofforna har namn från svenska städer, köken har finska geografiska namn, stolar har i regel manliga namn, mattor har danska namn, glas och koppar har tilldelats adjektiv som namn och så vidare. Namnen på produkterna är i regel det samma vart än i världen du befinner dig, bortsett från ett fåtal undantag.

IKEA namn
IKEA namn

Det finns ingen brist på anekdoter om Ingvar Kamprad. Hans far ska ha klagat på att han sov för länge när han var ung, så Ingvar skaffade sig en väckarklocka som han ställde på 06:00 och sedan tog bort avstängningsknappen.  Enligt Kamprad ska vi också dela in vårt liv i omgångar om 10-minuter, och offra så få av dessa på meningslösa aktiviteter.

I år blir Ingvar 91 år den 23 mars, men ända fram till för ett par år sedan besökte han fortfarande nya IKEA varuhus runt om i världen. Han tog sig dit genom att flyga ekonomiklass, boendes på billiga hotell och om han där tog något från minibaren så såg han till att ersätta de han tagit istället för att betala för det på hotellräkningen. När han sedan besökte varuhuset och träffade de anställda där kallade han dessa för sina arbetskollegor.

En av världens rikaste

Som jag nämnde här ovan var Ingvar Kamprad rankad som världens åttonde rikaste person under 2015. Vid 2016 års sammanställning hade han tappat två placeringar till en tiondeplats nu med en förmögenhet på 39,3 miljarder dollar, motsvarande 357 miljarder, alltså en minskning från året innan på 36 miljarder. Men det går ändå ingen nöd på varken Ingvar eller familjen Kamprad i sin helhet, då man genom ett invecklat affärssystem har 100% ägande i företaget.