Ivar Kreuger - Del 1

Resan bland kända svenskar, från både då- och nutid fortsätter och nu tänkte jag skriva om en svensk som levde mellan 1880 fram till 1932. Jag syftar här på den svenske affärsmannen Ivar Kreuger, en svensk civilingenjör, entreprenör, finansiär och industrialist som föddes 1880. Vid 28 års ålder grundade han byggföretaget Kreuger & Toll Byggnads AB, ett företag som specialiserade sig på nya byggnadstekniker. Genom aggressiva investeringar och innovativa finansinstrument, lyckades han bygga ett globalt finansimperium, mycket tack vare sin tillverkning av tändstickor.  Mellan första- och andra världskriget lyckades han förhandla fram monopol inom industrin med en stor mängd länder i Europa, Central- och Sydamerika och kontrollerade under en period två tredjedelar av all tillverkning av tändstickor runt om i världen, vilket också gjorde att han blev känd som ”tändstickskungen”.

Kreuger har av en historiker och skribent kallats för en svindlare som höll på med pyramidspel, baserat på han så kallade fantastiskt framgångsrika tändsticksaffärer. Men vid pyramidspel så betalas investerare oftast med sina egna investeringar och från andra, senare investerare och så var delvis fallet här men samtidigt hade Kreuger också en mängd ärliga och framgångsrika företag som gjorde att investerarna fick tillbaka sina pengar. Andra har kallat honom för en svindlare och ett geni. Ivar Kreugers finansiella imperium skulle dock kollapsa under den finansiella krasch som hände 1929 och efterföljande “stora depressionen”. Tre år efter den stora börskraschen i New York hittades Kreuger död i sin lägenhet i Frankrike. Polisen slog fast att dödsorsaken var självmord. Dock skulle Ivars bror, flera årtionden efteråt, hävda att hans bortgång i själva verket var mord, något som I sin tur har legat grund till en rad kontroversiella litteraturer kring ämnet.

Kreugers personliga liv

Kreuger föddes i Kalmar, som den äldste sonen till Ernst August Kreuger, en industrialist, verksam inom tändsticksindustrin och hans fru, Jenny Emelie Kreuger. Ivar hade fem syskon, Ingrid, Helga, Orsten, Greta och Britta, som föddes under perioden 1877–1891.

 

Under skoltiden hoppade Ivar över två klasser efter att ha fått privata lektioner i hemmet. Vid 16 års ålder började han studera på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm där han skaffade sig en utbildning som civilingenjör vid 20 års ålder.

Ivar Kreuger gifte sig aldrig men levde under ett flertal perioder tillsammans med Ingeborg Eberth, född 1889 och som dog 1977. Dom möttes för första gången i Stockholm under 1913. Enligt en bok som hon skrivit så var Kreuger aldrig intresserad av äktenskap eller barn, då hans fokus låg helt och hållet på sin affärsverksamhet. Hon valde att bryta med Kreuger 1917 och flyttade därefter till Danmark där hon gifte sig med en dansk ingenjör och där hon sedan fick en dotter under 1919. Äktenskapet höll dock bara ett par år, varpå hon skiljde sig och flyttade tillbaka till Stockholm tillsammans med dottern. Väl där återförenades hon med Kreuger igen. Denna gång höll förhållandet fram till 1928 varpå de två bröt upp igen och därefter bara möttes sporadiskt. Sista gång paret sågs var under november 1931, strax innan Kreuger påbörjade sin sista resa till Amerika. Ingeborg fick höra om Kreugers död dagen efter det hade hänt genom tidningarnas löpsedlar.

Kreugers personliga liv