Knight Templar

Jan Guillou är välkänd på grund av sitt författarskap samt sin journalistik. Han är en man som lever än idag och är 75 år gammal. År 1944 så föddes Jan i Södertälje den 17 januari. Han är son till den franske diplomaten Charles Guillou och mamman Marianne Botolfsen. På grund av hans pappas härkomst så tilldelades Jan ett franskt medborgarskap när han föddes. Först när han var cirka 30 år så tilldelades han ett svenskt medborgarskap.Året 1973 har stor betydelse i Guillous liv, under det året så blev han nämligen en rikskändis. Detta eftersom han och Peter Bratt sa sig avslöja för de svenska medborgarna att det i den svenska underrättelsetjänsten fanns ett hemligt “organ” som den dåvarande riksdagen i Sverige var ovetande om. Både Bratt och Guillou dömdes för att sitta i fängelset, eftersom deras avslöjande ansågs vara till skada mot riks säkerheten. De satt alltså i fängelset eftersom de spionerat. Innan detta hände så ska Jan ha avgett rapporter till KGB mot betalning. Han säger själv att han endast gjorde detta för att försöka infiltrera den ryska underrättelsetjänsten.Guillou är känd som en av Sveriges största författare. Han har under åren skrivit många bästsäljande böcker. Här nedan finner ni två av hans populäraste verk.

Verk

  • Ondskan

Boken “ondskan” släpptes 1981 och är en av Jan Guillous allra kändaste verk. Boken handlar om den unge Erik Ponti som med sin sadistiske far och svaga mor får en fruktansvärd uppväxt. Efter att hamnat i flertalet bråk i skolan och gått med i en grupp så relegeras Erik. Detta leder till att han börjar på internatskolan Stjärnsberg. Där får man följa Erik när han gång på gång måste slåss mot mobbning och fysisk våld. Skolan gör inget för att hjälpa de stackars yngre som ständigt råkar ut för våld. Så det slutar med att Erik får ta tag i saker och ting själv. Boken anses vara en läskig förverkling av vad vissa elever får stå ut med under sin skolgång. Guillou säger att detta är en delvis självbiografi om sin egna uppväxt. Boken blev 2003 filmatiserad.

  • Tempelriddaren

Denna bok är del två av en fyra delad bokserie om riddaren Arn Magnusson. Boken utspelar sig i slutet av 1100-talet i det heliga landet Jerusalem. Arn har hunnit fyllt 27 år och är nu en erfaren krigare i Jerusalem. Han är numera tio år in i sin tjugo år långa botgöring tjänst. Under boken får man följa Arn genom krigs vinster och förluster samt hur han försvarar Gazas garnison från plundrare och korsfarare. Man får parallellt med detta följa Arns kärlek Cecilia som fött deras gemensamma barn i ett kloster, där hon blivit placerad som bestraffning för deras sexuella relation. Där inne sitter hon dagligen och hoppas på att Arn ska komma tillbaka och rädda dom.Boken tycker många är en spännande bok som med sin blandning av historia och fiktion ständigt håller läsarna intresserad. Även denna bok har blivit filmatiserad, under året 2007. Efterföljaren, Arn – Riket vid vägens slut, blev till film 2008.