August Strindberg

Resan genom svensk historia och svenskar som på ett eller annat sätt bidragit till utvecklingen inom sina olika områden, fortsätter. Först skrev jag om Sveriges populäraste författarinna, Astrid Lindgren, följt av uppfinnaren Alfred Nobel. Näst ut på listan står nu författaren Johan August Strindberg, född 22 januari, 1849, i Sundhetskollegiets hus på Riddarholmen i Stockholm. August var det tredje av totalt åtta barn från hans fars första äktenskap. Efter att huset han föddes i revs, flyttade familjen vidare till Klarakvarteren där man bodde i fem år och sen vidare till Nortullsgatan under 1856. Rivningen av huset han föddes i, gav sedan namn åt en av hans pjäser, Brända Tomten.

Strindbergs far, Carl Oscar Strindberg, var ångbåtskommissionär vilket innebar att han stod som ansvarig för all godstrafik på både Mälaren och Göta kanal. Modern Eleonora Ulrika Norling var en värdshusflicka som under sin uppväxt arbetat på Liljeholmens värdshus, för att sedan ta upp anställning som hushållerska hos åt Carl Oscar, vilket också gav titeln till ett av August verk, Tjänstekvinnans son. I boken framställde August hemmet som ett proletärt hem, när det i själva verket inte var det, då hans far gifte sig med henne under 1847.

August ungdom

Som barn var Strindberg väldigt lugn och tystlåten av sig, mycket på grund av hans far som var en sträng individ och att hemmet präglades av disciplin, gudfruktighet och kulturellt intresse. Det föll sig då att August spenderade stora delar av sin barndom med att läsa böcker, ägna sig åt studier så som naturvetenskap och flora. Hans förhållande till fadern vara ansträngd och situationen förbättrades inte av moderns bortgång 1862. När sedan fadern endast ett år efter moderns bortgång, gifte sig med en trettio år yngre kvinna, Emilia Charlotta Peterson, blev glipan mellan de två bara större och större, mycket tack vare att August skulle komma att avsky hans fars nya fru. Blott 22 år gammal fick hon nu fylla rollen som styvmor åt barnen, då främst flickorna i familjen.

 

1867 var ett viktigt år för Strindberg som då tog studentexamen vid privatläroverket Stockholms lyceum. Han hade för avsikt att läsa vidare på Uppsala universitet men tvingades hoppa av efter bara en halv termin dels för att han vantrivdes men också på grund av finansiella skäl. Istället tog han nu arbete som folkskollärare samtidigt som han studerade till läkare vid sidan av. Han försökte sig även på skådespelaryrket men insåg snabbt att det inte var något för honom. Efter tre års hårt arbete återvände August till Uppsala för att avsluta sina studier, och det var här som han påbörjade sitt författarskap.

Världskänd författare

August Strindberg blev Sveriges internationellt mest kända författare på grund av sina verk han skrev, då främst dramaverken, där han genom sina naturalistiska sätt att skriva skapade verken Fadren, Fröken Julie och Fordringsägare blev han en radikal förnyare av det moderna dramat. Strindberg förnyade även den svenska prosan, mycket tackvare genombrottsromanen Röda rummet som släpptes under 1879. Detta verk har av många kallats som en framtidsroman och anses idag som en av Sveriges första samtidaromaner.

Under sin livstid skrev Strindberg omkring 120 olika verk, varav över 60 av dessa var draman. Även om han var en känd författare så var det en väldigt stor ojämnhet bland hans verk. Vissa ansågs som enastående samtidigt som andra inte alls fick något internationellt erkännande. Förutom Röda Rummet skrev August även en rad andra verk som slog igenom, däribland Hemsöborna, ett verk som filmatiserades som en tv-serie under mitten på 1960-talet.

Världskänd författare