Peter Forsberg

Den här artikeln ska handla om ingen mindre än den levande legenden Peter Forsberg. Få människor har gjort ett större avtryck inom ishockeyn är just Peter Forsberg. Sedan den där straffen som blev förevigad som ett frimärke har Peter Forsberg alltid haft en speciell plats i hockeyns finrum. Men Forsbergs karriär är också så mycket mer än så. I den här artikeln ska vi se närmare på Forsbergs karriär som hockeyspelare, men även den väg som ledde fram till alla framgångar i rinken.

Uppväxt

Peter Forsberg föddes i Örnsköldsvik den 20 juli 1973, och har således hunnit bli 45 år i dag – inte så värst gammalt för någon som redan skrivit in sig i historieböckerna som en av de mest framgångsrika svenska profilerna genom alla tider. Peter har även en äldre bror, född två år tidigare, som heter Roger. Redan som femåring började Forsberg lägga grunden till sin framtida hockeykarriär då han började åka skridskor. Men hockeyn var inte det enda som lockade – Forsberg testade även på friidrott, fotboll och längdskidåkning innan valet till slut föll på hockeyn. Efter att ha gått grundskolan på Domsjöskolan och Geneskolan så kom han in på Nolaskolan och hockeygymnasiet där. Antagligen var Peters pappa Kent Forsberg en viktig anledning till att hockeykarriärer blev så framgångsrik. Kent Forsberg var också en riktig hockeyfantast och arbetade som tränare och förbundskapten för både Modo Hockey och det svenska landslaget Tre kronor.

Karriär

Peter Forsbergs karriär har kantats av framgångar redan från början. Som femtonåring var han med och vann TV-pucken tillsammans med bland annat Markus Näslund åt sitt Ångermanland. Året senare, alltså redan som sextonåring, gjorde Forsberg A-lagsdebut för Modo Hockey i en match där han bland annat noterades för en assist – och två vändor till utvisningsbåset. Forsberg vann snabbt ett välförtjänt rykte om att vara en buse på isen, och han vann också utvisningsligan under sin andra säsong. Under sin tredje säsong lyckades Forsberg återigen vinna utvisningsligan, men också komma två i den totala poängligan, strax efter idolen och förebilden Håkan Loob. Redan 1991 valdes Peter Forsberg av Philadelphia Flyers som nummer sex i den första rundan av draften. Men Forsberg hann aldrig spela för klubben, utan hamnade i Quebec Nordiques genom ett byta 1992. I utbyte fick Philadelphia Flyers bland annat Eric Lindros. Bytet skulle dock komma att bli ganska lyckat för Quebec, då Forsberg lyckades göra 50 poäng på 47 matcher under debutsäsongen – för vilken han förärades Calder Trophy, utmärkelsen till årets nykomling i NHL. Poängproduktionen fortsatte även kommande säsong efter att Quebec flyttat till Denver och blivit Colorado Avalanche. Han kom femma i NHL:s poängliga i grundserien och ledde så småningom sitt Colorado till Stanley Cup. I finalen mot Florida Panthers utmärkte han sig bland annat genom att slå in ett hattrick på tio minuter i den andra matchen av finalserien. I och med vinsten av Stanley Cup fullbordade Forsberg trippeln. Han hade nämligen redan ett VM-guld från 1992 och ett OS-guld efter den där magiska straffen i finalen mot Kanada 1994.

 

Men det skulle komma fler framgångar. Han lyckades bland annat vinna VM igen 1998, ta ytterligare ett OS-guld 2006 och lyfta Stanley Cup igen 2001. Sin främsta individuella säsong gjorde dock Forsberg 2002/03, då han tog hem NHL:s totala poängliga som förste svensk någonsin. Därtill vann han plus/minus-ligan och hedrades med Hart Memorial Trophy – priset till NHL:s värdefullaste spelare. Framgångarna har dock samsats med skador genom hela karriären, och det går bara att drömma om vilka framgångar Forsberg hade nått om han inte blivit skadad så många gånger. Peter Forsberg är en av de största i NHL:s historia och är numera invald i Hall of Fame. Hans tröja hänger dessutom i taket av hans tidigare hemmaarena hos Colorado Avalanche.

Colorado Avalanche