Stieg Larsson

Karl Stig-Erland Larsson som han hette officiellt, föddes den 15:e augusti 1954 i Västerbotten och dog den 9:e november 2004 i Stockholm. Han var journalist och författare och även politiskt engagerad. Stieg Larssons mest kända verk Millenium-trilogin är de böcker som sålt mest i Sverige någonsin, de har översatts till över 30 språk och sålt i över 80 miljoner exemplar världen över.

Uppväxt och karriär

Stieg Larssons föräldrar var unga när han föddes och Stieg fick bo hos sin morfar de första åren. När han var nio år gammal dog morfadern och han flyttade hem till sina föräldrar där han stannade tills han var sexton. Det sägs att Stiegs morfar var engagerad anti-nazist och att det var det som delvis formade Stiegs eget engagemang emot rasism och högerextremism.

Han blev tidigt aktiv i vänsterrörelser och var länge med i Kommunistiska Arbetarförbundet.

Larsson arbetade som journalist för flera socialistiska/antifascistiska/antirasistiska tidningar och var med och grundade Stiftelsen Expo (en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse med visionen att rasism ska sakna inflytande i samhället) där han även jobbade som chefredaktör för tidningen Expo. Han har granskat bland annat extremhögern i Sverige och Sverigedemokraterna i flertalet böcker och artiklar.

Millenium-trilogin

Trilogin som omfattas av “Män som hatar kvinnor”, “Flickan som lekte med elden” och “Luftslottet som sprängdes”; kallad “Millenium-trilogin” är utan tvekan Stieg Larssons mest framgångsrika verk och som sagt även en enorm succé över hela världen. Den första boken kom ut ungefär ett år efter Stiegs död så han hann aldrig själv se böckernas framgångssaga. Faktum är att han ett år före sin död skickade manuset till Piratförlaget, men de var inte intresserade av att ge ut dem. Därefter valde Stieg att skicka det till Norstedts istället och det är de nog glada för idag. Det fanns planer på att skriva många fler böcker i samma serie.

Millenium-trilogin

I böckerna får man följa journalisten Mikael Blomkvist och hackern Lisbeth Salander när de löser mysterier och kämpar mot samhällets oförrätter. Varför dessa tre böcker är så otroligt populära kan naturligtvis ha många anledningar. En av dem är nog att huvudpersonerna symboliserar olika delar av människan – barnet såväl som en vuxen, men långt ifrån “perfekt” enligt normer, sådan. Larsson hämtade inspiration från Astrid Lindgrens karaktärer Pippi Långstrump (Lisbeth Salander) och Mästerdetektiven Blomkvist (Mikael Blomkvist) i skapandet av de två huvudpersonerna. Känslan av att slåss mot det som känns fel i samhället är även det något som många kan relatera till och känna med. Böckerna har filmatiserats och även filmerna blev succé. En serie i tv-format har gjorts och även en Hollywood-produktion. De amerikanska filmerna blev dock aldrig någon verklig publikframgång.

Politik och engagemang

Stieg Larssons texter, föreläsningar, artiklar och böcker behandlade som sagt ämnen som rasism och högerextremism och han engagerade sig starkt emot detta. Våld mot kvinnor var ett annat ämne som han skrev mycket om under åren. Hans granskningar och publikationer gjorde att han och hans sambo under många år levde under hot – något som de flesta som kämpar mot orättvisor på den nivån tyvärr måste utstå.