Tage Danielsson

Tage Danielsson var en folkkär svensk komiker och författare som tillsammans med Hans Alfredson utgjorde den välkända duon Hasse och Tage. Tillsammans skapade de humor av högsta nivå och underhöll det svenska folket under många år. Tage Danielsson var en riktig mångsysslare, liksom många andra svenska kändisar, och arbetade förutom komiker och författare även som skådespelare och filmregissör. Tage Danielsson jobbade hårt för att göra livet lite roligare för så många, och än i dag är hans verk brinnande aktuella. Varje år spelas till exempel Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton på julafton, och hans komiska inlägg i debatten om kärnkraft, Om sannolikhet, efter kärnkraftsolyckan i Harrisburg är fortfarande ett viktigt inslag i diskussionen om kärnkraftverkens vara eller icke-vara. Den här artikeln kommer att sammanfatta det viktigaste ur Tage Danielssons fantastiska liv.

Vem var Tage Danielsson?

Den femte februari 1928 kom Tage Danielsson till världen. Han var det mellersta barnet av tre till föräldrarna Elsa Danielsson och Ivar Danielsson. Tage Danielsson hängde ofta i Folkets Park i staden Linköping där han föddes och växte upp. Där hjälpte han även till och arbetade i kassan samt städade när han blivit lite äldre. Tiden i Folkets Park formade antagligen resten av Tages liv, eftersom han så tidigt kom i kontakt med levande teater. Här spelades en rad olika pjäser, med den tidens främsta skådespelare, och Tage Danielsson såg allt gratis när han jobbade. Teater, litteratur och film kom sedan att dominera hans liv. Med det sagt så ska man inte sticka under stol med att Tage Danielsson även var väldigt duktig i skolan. Han fick såklart toppbetyg.

Tage Danielsson som författare, komiker och regissör

Tage Danielsson har lämnat efter sig en rad framstående verk. Han höll ofta en satirisk ton och drev med sådant som han inte tyckte om. Hans humor var kvick och sylvass och hade ofta ett politiskt eller moraliskt budskap. Men han lyckades ofta även fånga en mysig och hemtrevlig stämning – och kanske är det denna kombination av humor och mysfaktor som gjort honom så folkkär.

Till sin samling kan Tage Danielsson bland annat räkna Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton som visas varje år på julafton. I berättelsen ser Karl-Bertil de som har det sämre ställt och beslutar sig för att de har större behov av julklappar än han själv och andra rika familjer. Inspirerad av Robin Hood tar han julklappar från de rika och delar ut till de fattiga. Tage Danielsson skapade även filmen till Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter, som även den har blivit en stor succé. En av hans mest kända skrifter är Om sannolikhet i vilket han driver med politikernas resonemang angående kärnkraften efter kärnkraftsolyckan i Harrisburg.

Hasse och Tage

Tillsammans med Hans Alfredson gjorde han även kultfilmen Att angöra en brygga. I filmen försöker ett gäng vänner anordna en kräftskiva, men ingenting går som planerat. Halva gänget är nämligen fast på en båt eftersom de inte klarar av att anlägga vid bryggan. När de slutligen lyckas ta sig i land på ön är det redan för sent. Tillsammans gick Tage Danielsson och Hans Alfredson under namnet Hasse och Tage, eller Hasseåtage. Duon är kanske framför allt kände för sina framträdanden i radio tillsammans, med bland annat Mosebacke Monarki och Skillingspelet.

Hasse och Tage
Hasse och Tage