Vilhelm Moberg

Vilhelm Moberg är utan tvekan en av de främsta svenska författarna genom tiderna. Mest känd är han såklart får sin stora serie om utvandrarna, där han skildrar livet för de människor som utvandrade till Amerika under de svåra åren i Sverige på 1800-talet. Men Moberg har även skrivet en rad andra fantastiska verk, såväl romaner och dramer som sakprosa, och dessutom vunnit flera olika priser och utmärkelser, bland annat De Nios Stora Pris och BMF-plaketten. Vilhelm Moberg gjorde en stor insats för att bevara minnet av en viktig del i svensk historia, samtidigt formade han reglerna för svensk skönlitteratur – med ett vardagligt och ofta ”fult” språk upprörde han många samtida förnäma litteraturkritiker. I den här artikeln ska vi se närmare på Vilhelm Mobergs liv och författarskap.

Vilhelm Mobergs liv

Wilhelm Moberg föddes en höstdag i Småland i augusti 1898. Som ung hade han sällskap av fem andra syskon och de lekte tillsammans i det lilla soldattorpet. Men endast Wilhelm och två av de andra syskonen fick bli vuxna; det var på den tiden då det fortfarande var vanligt att barn dog innan de nådde vuxen ålder. Barndomen var antagligne tuff även för Vilhelm – inte nog med att flera av hans syskon dog, han var även tvungen att arbeta i bruket. När Vilhelm Moberg var nio år gammal flyttade familjen till Moshultamåla. Moberg gick inte speciellt mycket i skolan. Bara mellan åren 1906 och 1912, och då bara under en tredjedel av året. Totalt kan man alltså räkna med att han satt ungefär två år vid skolbänken. Men att skriva tycks han ha lyckats lära sig ändå.

Vilhelm Moberg som skribent

Sin karriär som författare inledde Vilhelm Moberg redan när han var tretton år gammal. Då skickade han in ett bidrag till en novelltävling. Han blev då publicerad i tidningen Brokiga blad. Själva tävlingen gick det väl lite sådär med, och han slutade först på artonde plats. Därefter fortsatte Moberg att ströskriva för en rad olika tidningar. Karriären fortsatte sedan en lång tid att handla om arbete för olika tidningar. Där skrev han artiklar, publicerade berättelser under namnet Ville i Momåla, och blev även chefredaktör för Vadstena Läns Tidning. Vilhelm Moberg fortsatte skriva och började snart publicera en rad olika skönlitterära texter och dramer. Bland Mobergs romaner finner vi bland annat Soldat med brutet gevär, i vilken vi får följa den småländska ynglingen Valter Sträng som växer upp till socialist och pacifist. Liksom utvandrarserien har även denna roman ett historiskt värde eftersom den belyser den arbetarrörelse som växte fram under tiden. Andra verk är bland andra Långt från landsvägen, De knutna händerna och debutromanen Raskens.

Vilhelm Moberg som skribent
Vilhelm Moberg som skribent

Utvandrarserien

Men mest känd är Vilhelm Moberg såklart för Utvandrarserien. I denna bokserie ingår framför allt Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige, men även Din stund på jorden kan anses tillhöra serien som en senare uppföljare. Serien har även blivit till en musikal, nämligen Kristina från Duvemåla, samt filmerna Utvandrarna och Nybyggarna av Jan Troell. I Utvandrarserien får vi följa med bland andra Kristina och Karl-Oskar som tillsammans med en grupp medresenärer ger sig ut iväg från Sverige för att söka lyckan på andra sidan Atlanten. Precis som cirka en och en halv miljon svenskar gjorde under svältåren flydde de till Amerika.