Sambandslexikon

Anders Ström – Unibet

Anders Ström, en av Sveriges mest framstående entreprenörer inom online-spel och travsport, har skapat ett extraordinärt livsverk. Hans resa började i det små med en djup fascination för travsport, som han upptäckte redan som tioåring. Denna passion kom att bli en genomgående tråd i hans karriär.

Under 1990-talet, medan han studerade matematik, statistik och ekonomi i Karlstad, tog hans entreprenöriella drivkraft form. Han startade företaget Travtjänst, som erbjöd tips via telefon och fax, och detta blev en framgångsrik verksamhet. Denna erfarenhet, kombinerat med en resa till London under Wimbledon-veckan 1995, inspirerade honom till att skapa något större.

Det var i London, bland stadens bookmakers, som idén om Unibet föddes. Ström såg potentialen i att kombinera spelverksamhet med det då nya fenomenet internet. Efter att ha sålt Travtjänst 1997, använde han kapitalet för att grundlägga Unibet. De tidiga åren av företaget kännetecknades av hårt arbete och resor över Europa för att navigera olika licenser och regleringar. Unibet startade som ett telefonbaserat spelbolag med en webbplats som visade oddsen. Med tiden utvecklades det till en betydande online-spelplattform, som introducerades på Stockholmsbörsen 2004 med ett värde på 800 miljoner kronor.

Unibets framgång reflekterar Ströms skicklighet och innovation. Företaget har utvecklat sig till en ledande aktör på marknaden för onlinespel, med en diversifierad portfölj som inkluderar sportspel, kasino, poker och bingo. Med sitt huvudkontor på Malta, har Unibet etablerat sig som en global spelgigant, som under 2012 omsatte över 197 miljoner GBP.

Förutom hans framgångar inom spelindustrin, är Ström en passionerad hästägare och travsportentusiast. Efter en stor V75-vinst 2004 valde han att investera ännu mer i travsporten. Tillsammans med Marcus Lindgren bildade han Courant, ett företag som idag äger cirka 125 hästar och är en av Sveriges största hästägare. Deras satsning sträcker sig också till avel, där de har flera framstående avelshingstar.

Ströms engagemang i travsporten är inte bara begränsat till att äga hästar. Han har också varit en aktiv röst för förändring inom sporten, genom att förespråka en mer öppen och konkurrenskraftig spelstruktur i Sverige. Han har bidragit till sporten både genom att driva frågan om att spelbolag ska kunna bidra med prispengar och genom att erbjuda ekonomiskt stöd för nya tävlingar.

Anders Ströms resa från ett studentrum i Karlstad till ledande positioner i London och inom global spelindustri, samt hans betydande roll i travsporten, är en berättelse om vision, hårt arbete och en djup passion för sitt område. Hans bidrag till både onlinespel och travsporten har lämnat ett bestående avtryck och fortsätter att inspirera nya generationer av entreprenörer och spelentusiaster.

Drivs med WordPress