Anders Zorn

Det har blivit dags att för oss att bege oss in i konstens värld – det ska såklart handla om ingen mindre än Anders Zorn. Zorn är utan tvekan en av de skickligaste svenska konstnärerna i historien och han fick bland annat äran att avbilda amerikanska presidenter och andra kända personligheter. Än i dag anses han internationellt vara en framstående konstnär och hans verk hänger på till exempel på Metropolitan Museum of Art samt i Vita huset. Men vill de se Zorns kreationer så måste du inte åka så långt. Han ingår även i kollektionen på Göteborgs konstmuseum och på Nationalmuseum. Förutom måleri sysslade Zorn även med fotografi och skulptering. Anders Zorn gav ett stort bidrag till den svenska konsten och är ett avgörande kapitel i den svenska konsthistorien.

Vem var Anders Zorn?

Den 18 februari 1860 föddes den blivande konstnärslegenden Anders Zorn i Dalarna, Mora. Zorns mamma, Grudd Anna Andersdotter, blev gravid efter ett mycket flyktigt förhållande med pappan, Leonard Zorn. Även om Anders aldrig fick möjligheten att besöka pappan, som flyttade till Helsingfors i Finland, innan denne avled när Anders var blott 12 år, så valde Anders längre fram i livet att ta sin pappas namn.

Inte heller mamman var närvarande, utan den unge Zorn fick på hos hennes föräldrar i fattigdom. Sina studier vid läroverket i Enköping kunde han ha råd med endast i och med pappans tidiga bortgång och det arv som pappan lämnade efter sig. Här läste han svenska, men det var såklart inom ämnet bild som han utmärkte sig. Han lärare noterade tidigt en stor talang hos Zorn och kanske var det här som grunden till hans framgångsrika karriär lades. För att utvecklas vidare inom konsten så flyttade Zorn sedan till Stockholm och läste sedan vidare på Kungliga Akademien för de fria konsterna.

Anders Zorns målningar

Anders Zorn hitta mycket inspiration från vatten. Han studerade dess rörelser och vattnets sätt att reflektera omvärlden. Genom sin karriär målade han flera tavlor med motiv i anslutning till just vatten. I detta tema målade han bland annat Kärleksnymf – det verk som kom att bli hans stora genombrott och kliv in i konstvärlden. Zorn reste också till både USA och Ryssland. I USA målade han bland annat av presidenterna William Taft och Grover Cleveland, men även andra kända personligheter som Henry Clay Pierce och affärsmannen Potter Palmers fru.

Anders Zorns fotografier

Även Anders Zorns fotografier blev mycket uppskattade av omvärlden. Ofta tog han fotografier som han sedan arbetade om, redigerade eller målade av. Ett av hans främsta verk är bland annat Svanen. På detta verk syns en naken kvinna framför havet. Hon håller något som liknar en vit morgonrock på ett sätt som gör att det ser ut om en svans vingar. Med enkla medel lyckas Zorn smälta samman det mänskliga med naturen. Han fångar kvinnans skönhet med hjälp av svanens elegans. För sina verk belönades Zorn med en rad titlar och medlemskap i olika prestigefulla föreningar. Han blev till exempel medlem med graden ordensstjärnan av Wasaorden, riddare av Hederslegionen i Frankrike och kommendör med stora korset av Kungliga Nordstjärneorden.